Bijzondere bomen Neder-Betuwe

Neder-Betuwe,

2022-01-10

Groene parels in de gemeente Neder-Betuwe, ze worden dit jaar in kaart gebracht. Het gaat om bijzondere bomen die in de gemeente, het Europees laanboomcentrum, extra aandacht verdienen! Gemeente Neder-Betuwe vraagt haar inwoners daarom om bijzondere bomen te nomineren. Met de lijst ‘bijzondere bomen Neder-Betuwe’ kan de gemeente de regels voor bomenkap versoepelen, en tegelijkertijd bijzondere bomen beschermen. Eigenaren van bomen op de lijst krijgen een gratis Bomencheck aangeboden.

Bijzondere bomen

Alle bomen zijn waardevol. Maar sommige bomen zijn bijzonder – en meer waardevol dan andere. Omdat ze een markant herkenningspunt zijn, exotisch, uniek of horen bij de geschiedenis van de plek waar ze staan. Of omdat ze een hoge ecologische waarde hebben en belangrijk zijn voor de flora en fauna. De gemeente Neder-Betuwe hecht er aan om deze bijzondere, groene parels in kaart te brengen. Het maakt niet uit of de boom in de openbare ruimte staat of op particulier terrein, in de tuin of op het erf.

De gemeente heeft zelf al ruim 200 bomen als bijzonder aangemerkt. Ook deze komen terecht op de lijst bijzondere bomen Neder-Betuwe. Bomen op deze lijst worden goed beschermd. Vanaf 2022 is het alleen mogelijk een bijzondere boom te kappen met een verleende kapvergunning.

Wat maakt een boom bijzonder?

Een boom wordt niet zomaar als ‘bijzonder’ bestempeld. Om dat predicaat te krijgen moet een boom aan een aantal criteria voldoen. Een bijzondere boom is minstens 50 jaar oud en heeft een toekomstverwachting van meer dan 5 jaar. Daarnaast is een bijzondere boom bijvoorbeeld beeldbepalend, zeldzaam of betreft het een bijzondere soort of herinneringsboom. Meer informatie over de criteria voor ‘bijzondere bomen’ is te vinden op de projectenpagina van de website van de gemeente onder de tegel ‘bijzondere bomen’. Een bomenviewer laat zien welke bomen al in kaart zijn gebracht voor de bijzondere bomen-lijst.

Zet een bijzondere boom op de kaart

Tot en met 19 februari kunnen bewoners en andere betrokkenen van de gemeente Neder-Betuwe bomen in de gemeente aanmelden als ‘bijzondere boom’ via het formulier op de projectenpagina. Wij zijn benieuwd hoe de lijst van de gemeente er uiteindelijk uit zal zien!